Valpeoppdragelse: praktiske tips for en god start!

En oversikt over de viktigste tipsene

Å oppdra en valp er kjempegøy, men også ganske krevende. Det er kanskje også litt spennende. Men ta det med ro. Vi har satt opp en oversikt over de viktigste punktene for deg! Masse lykke til med valpeoppdragelsen!

Er du godt forberedt på å ta imot valpen din?

Valpeoppdragelse starter med god forberedelse. Sørg for at du har alt du trenger før du henter valpen din. Du trenger i hvert fall et bur, tepper til buret, valpefôr (det samme som hos oppdretteren), mat- og vannskåler, halsbånd, kobbel/bånd og leker. CaniComfort er perfekt for å få valpen din til å føle seg raskt hjemme i de nye omgivelsene sine. Disse produktene inneholder en kopi av morsferomonet, som har en beroligende effekt. De hjelper valpen din med å føle seg komfortabel, og derfor er det også fint å bruke under sosialiseringsperioden og treningen. Fås som valpehalsbånd men for eksempel også som fordamper eller spray til innendørs bruk. 

 

Sjekk om hjemmet ditt er valpesikkert

Å oppdra en valp betyr at du må tenke fremover. Valper oppdager ting ved å bite i dem. Rydd derfor bort ting som valpen din kan ødelegge eller spise osv.  Det gjelder blant annet barneleker. Plasser lettknuselige ting høyt oppe, og sørg for at kabler er gjemt bort/tapet fast. La valpen din uansett ikke gå rundt i huset uten tilsyn. Det ville ikke vært den første valpen som biter i stykker fjernkontrollen, svelger en leke eller biter av en del av dørmatten.

Hvis du har glatte gulv, er det lurt å legge ut gamle tepper, slik at valpen din ikke sklir hele tiden. Det er nemlig ikke bare kjedelig for valpen, men også skadelig for leddene.

Ved hjemkomst

Gi valpen din god tid til å bli vant. Alt er nytt, og valpen din får masse nye inntrykk. Dette kan være ganske spennende, så sørg for at det ellers er rolig i huset. Ikke ta imot masse besøk, og ikke tillat at barna kaster seg over valpen. Gi valpen din en sjanse til å utforske på egen hånd og til å kikke seg rundt og sniffe. Hvis det er andre dyr i hjemmet, må du gi dem god tid til å bli vant til hverandre. La dem bestemme tempoet og ikke utøv tvang. Hunder bør helst hilse på hverandre utendørs på nøytralt område. 

Ved oppdragelsen av en valp er det også viktig å sørge for nok hvile. Alle inntrykk krever mye energi. Dessuten er valpen din kun en «baby», og den trenger mye søvn (en valp trenger 18–20 timers søvn frem til den er 6 måneder).

Gi valpen din god tid til å bli vant til det nye hjemmet sitt.
Den første natten med valpen

Den første natten krever litt tilvenning, både for valpen og for deg som eier. Valpen er ikke vant til å være alene ennå. Derfor kan det være lurt å plassere valpen i et bur eller en stor eske ved siden av sengen de første nettene. Legg i en klut med lukt fra mor og søsken eller eventuelt litt CaniComfort Spray og en varmtvannsflaske med et teppe rundt som valpen din kan ligge inntil. Da vil den føle seg tryggere. Når du merker at valpen din blir urolig i løpet av natten, kan du stikke en hånd ned i buret eller esken, slik at valpen vet at du er der. 

Det er lurt å la valpen gjøre fra seg så sent som mulig, men likevel vil du måtte ofre en del søvn den første tiden. En valp klarer ikke å holde seg gjennom natten. Når valpen piper og blir urolig, kan det altså hende at du må skynde deg ut med den for å la den tisse eller bæsje. Ta valpen med inn igjen umiddelbart og sov videre. 

Oppdragelse og trening av valper

Å få valpen din til å bli renslig

Selvsagt ønsker du at valpen din så raskt som mulig går ut for å gjøre fra seg. Den ene valpen lærer dette raskere enn den andre, og det kommer også an på hvorvidt oppdretteren har startet treningen eller ikke. Uansett er det slik at valpen din blir raskere renslig når du følger godt med! 

Alltid ta valpen med ut en liten tur:

  • etter mat
  • etter lek 
  • etter søvn


Å oppdra en valp betyr at du må være årvåken! Se opp for signalene valpen avgir: går den mot ytterdøren, tripper den rundt eller piper den kanskje? Alt dette kan være tegn på at valpen må tisse/bæsje. Prøv å fange opp disse signalene fra valpen din. Sørg i tillegg for at du også uten disse signalene tar med valpen ut jevnlig de første ukene for å tisse/bæsje.

Når den tisser eller bæsjer bruker du stemmen og godteri for å belønne den på entusiastisk vis. Ved å samtidig gi en kommando som “bæsj!” eller “tiss!” kan du til og med lære den å tisse og bæsje på kommando. 

Går det galt, og tisser eller bæsjer valpen inne? Ikke straff valpen for det, og ikke gjør et stort nummer ut av det. Valpen forstår nemlig ikke hva den har gjort galt, men tror kanskje at han fra nå av helst ikke bør gjøre fra seg når du er til stede. Og konsekvensen blir da at valpen deretter tisser og bæsjer bak sofaen. Altså: rydd opp fort, uten å være sur på valpen, og kryss fingrene for at det går bedre neste gang! Dette er nå en gang en del av valpeoppdragelsen. 
 

puppy zindelijk maken
Ikke straff valpen din når den tisser inne under renslighetstreningen
Burtrening og å etterlate valpen din alene

Et bur er et perfekt hjelpemiddel når du skal oppdra en valp, men valpen må få tid til å bli vant til buret. Sørg for at valpen akkurat har lekt litt eller gått tur og har gjort fra seg. Da vil den være litt sliten, og det vil gjøre det lettere å få den inn i buret. Gjør buret til et trivelig sted ved å legge en leke eller en godbit inni buret.

  1. La døra stå åpen og la valpen utforske buret på egen hånd. Hvis valpen synes det er veldig skummelt, kan du først legge noe godt utenfor buret, og deretter i inngangen og så lenger og lenger inn i buret.
  2. Så snart valpen din fritt går inn og ut og virker trygg, kan du øve med å ha døra igjen. Lukk døra en kort stund, gi en godbit gjennom gitteret og åpne deretter døra igjen. Øk oppholdet gradvis, men hold deg i nærheten.
  3. Gi valpen noe som vil holde den opptatt litt lenger, slik som en leke med godbiter i eller et bein. Varier lengden på oppholdet i buret, slik at det blir uforutsigbart.
  4. Hvis det går bra, kan du gå videre og forlate rommet en kort stund. Hvis det også går bra, kan du forlate huset en kort stund, osv.


Piper valpen? Da har du gått for fort frem. Distraher valpen din og slipp den ut så snart den er stille. Gå deretter saktere frem, og sørg for at et opphold i buret forblir en positiv opplevelse. Hvis du må være borte lenger enn det valpen er vant til, må du ordne med noen som kan passe hunden. 

Du kan gå frem på samme måte når det gjelder buret i bilen. Plasser bilburet først i stuen, og først når det går bra, plasserer du det i bilen. Først uten å kjøre, og først når det gå bra, begynner du å kjøre. For å gjøre et (bil)bur mer komfortabelt, kan du eventuelt bruke CaniComfort Spray. Denne sprayen inneholder en kopi av morsferomonet, som gjør at valpen følger seg tryggere.
 

Gi valpen din god tid til å bli vant til buret
Veldig viktig ved valpeoppdragelse: sosialisering

En viktig del av valpeoppdragelsen er sosialiseringen. Denne gjør at valpen din blir vant

til mange ulike situasjoner i dagliglivet. Oppdretteren har forhåpentligvis allerede tatt sin del av sosialiseringen, men som eier spiller du en viktig rolle. Frem til 12-ukers alder er valper fryktelig nysgjerrige, og det er lett å la dem bli kjent med mange ulike situasjoner. 

For eksempel:

  • mennesker: fra ung til gammel og med ulike egenskaper (noen med caps, skjegg, briller en annen hudfarge osv.)
  • dyr: ulike typer hunder, men også katter og andre dyr som kuer, hester, høner osv.
  • lyder: støvsugeren, en rullende container, lastebiler osv.
  • steder: forskjellige hus og hager, skog, åpne beiteområder, butikker, markeder, handlegate, terrasse osv.
  • trafikk: biler, mopeder, men også syklister, joggere, offentlig transport osv.
  • veterinær
  • ulike typer underlag (sand, grus, heller, gress osv.)
  • ulike gjenstander 

 

Og listen kan gjøres enda lenger. Forsøk å la valpen din på mest mulig positivt vis bli kjent med ting som den kan møte resten av livet. Gjør dette på en rolig og avmålt måte, og uten tvang. Hvis valpen din synes visse ting er litt for skummelt, kan du la den observere fra avstand først. Gå forsiktig frem. Gi belønning når den er nysgjerrig. Tenk over hvordan du lar valpen hilse. Ikke alle hunder er like glade i valper. Sjekk derfor først med eieren. Også når det gjelder barn, trengs det ofte litt styring. 

Angstfase
Etter 12 uker går mange valper over i angstfasen (3–6 måneder). Ting som de på forhånd overhodet ikke vær redde for, blir plutselig veldig skumle. Mens valpen din først virket fryktløs og entusiastisk, blir den nå plutselig langt mer tilbakeholden, eller til og med engstelig. Det er ikke noe å bekymre seg over. Det varer ikke. Det er imidlertid viktig at du i denne fasen av oppdragelsen av valpen din fortsetter å støtte opp om valpen din, og at du fortsetter å la den oppleve nye ting på en positiv måte. Ikke utøv tvang, men bygg det opp gradvis. I denne perioden kan CaniComfort valpehalsbåndet være et praktisk hjelpemiddel som gir valpen din litt mer selvtillit. 

Puberteten
Fra 6–12 måneder kan valpen din gå over i puberteten, og da kan det noen ganger virke som om all trening har vært forgjeves. De er ikke alltid like lett å oppdra en valp, men det vil ordne seg til slutt! Forbli tydelig og konsekvent, og så vil du se at valpen din har vokst opp og blitt en hyggelig, sosial og veloppdragen hund, takket være din oppdragelse.

Valpekurs
Deltakelse på et valpekurs kan være bra for sosialiseringen og treningen av valpen din. I tillegg kan instruktøren gi deg noen ekstra tips dersom du støter på problemer i forbindelse med oppdragelsen av valpen din. Spør hos en dyrebutikk eller veterinæren hvor det arrangeres gode valpekurs i nærområdet.

Sosialiser valpen din på en god måte, og la den bli kjent med alt mulig!
Valpeoppdragelse: slik stimulerer du god atferd

Det vil selvsagt oppstå situasjoner der den søte, lille valpen din gjør noe som ikke er lov. Hva er den beste måten å håndtere dette på? Sørg for at valpen selv forstår at den negative atferden ikke gir det ønskede resultatet, i motsetning til atferden som du anser som ønskelig. 

Noen eksempler:

  • Biter valpen deg når dere leker sammen? Da avsluttes leken umiddelbart. 
  • Hopper den opp til deg, da får den ikke oppmerksomhet. Blir den derimot stående eller sittende pent på plass, får den oppmerksomhet.
  • Drar valpen i båndet, da stopper du opp osv.


Det kan ta tid før valpen forstår sammenhengen, men ikke gi opp! Det tar nå en gang tid å oppdra en valp, men jo mer konsekvent du er selv, jo raskere vil valpen din skjønner det. 

Turgåing og lek med valpen

Valpen din trenger også nok mosjon. For mye mosjon er ikke bra, men for lite er heller ikke bra. I det første leveåret lærer valpen hvordan den skal bevege seg, og den utvikler koordineringsevnen sin. Derfor er det lurt å la valpen din bli vant til ulike typer underlag og ulike omgivelser under oppdragelsen. Det er noe helt annet å gå på gress enn på fortauet, for eksempel, eller på sand. Det beste er å spre turene utover dagen, og helst flere korte turer enn et par lange turer. 

Når det gjelder turer tar man ofte utgangspunkt i følgende: alder i måneder x 5 minutter per tur, økes gradvis.
 
For eksempel:

  • Alder 8 uker: 10 minutter, 5 ganger om dagen
  • Alder 12 uker: 15 minutter, 5 ganger om dagen
  • Alder 16 uker: 20- 25 minutter, 5 ganger om dagen 
  • osv.


Det er best å ikke belaste valpen for tungt. Ikke la valpen løpe som en galning etter en ball. Løpingen og bråbremsingen for å få tak i ballen er veldig belastende for leddene, som ennå ikke er ferdig utviklet. Det er bedre å gjemme en ting som du får valpen til å lete etter. 

Ville leker med andre hunder kan også være veldig belastende for valpen, og valpen din kan bli løpt over ende. La valpen derfor leke med hunder på omtrent samme størrelse og med eldre, rolige hunder, og kun i trygge omgivelser. 

Pass på at valpen din får nok hvile under oppdragelsen! Når de blir veldig urolige og bråkete, er det ofte et tegn på at de er overstimulert og trenger søvn.

Ta utgangspunkt i valpens alder i måneder og gang med 5 for å beregne hvor lange turer du skal ta med valpen din

Stell av valpen

Du ønsker selvsagt at du kan stelle den på enkelt vis når den har blitt stor. Dvs. at du vil kunne børste den, men også at du kan sjekke ørene og børste tennene. Valpeoppdragelse innebærer altså også en del stell. Hvis du lar valpen din bli vant til mange ulike ting, vil du senere få stor glede av det. Øk lengden på behandlingen gradvis og belønn valpen din når den forholder seg rolig.

Har valpen din blitt veldig møkkete? Da kan det hende at den trenger et bad. Bruk i så fall valpesjampo som er skånsom for valpehuden. 

Forhindre lopper

Når valpen din først har fått lopper, er det ofte vanskelig å bli kvitt dem igjen. Derfor er det bedre å være føre var gjennom å beskytte valpen din mot lopper og flått ved hjelp av en pipett. På denne måten forebygger du parasittangrep. Ved denne typen produkter er det viktig at du på forhånd sjekker fra hvilken alder og vekt produktet kan brukes. Ta også hensyn til at valpen din vokser, og at et bestemt middel kanskje ikke lenger er egnet allerede etter en måned, fordi valpen din har økt i vekt. 

Beskytt valpen din mot parasitter

Vi ønsker deg masse lykke til med valpeoppdragelsen.
Har du flere spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne videre!