Hunden din bjeffer. Finnes det en løsning?
Egentlig er det helt normalt at hunden bjeffer. Det er en form for kommunikasjon. Visste du at det er forskjell mellom rasene når det gjelder bjeffing? En hund som opprinnelig er avlet som vakthund har en tendens til å bjeffe mot forbipasserende eller når det ringer på. Derfor er det smart at du setter deg inn i dette før du skaffer deg en hund.
Når hunden bjeffer, er det altså naturlig atferd. Men det er mange ulike måter å bjeffe på. Bjeffet, intensiteten, tonehøyden og situasjonen kan fortelle mye om hvorfor hunden din gjør det. Her har du en viktig oppgave ...
Hva forteller hunden din når den bjeffer?
Noen ganger tenker du kanskje: Hunden min bjeffer virkelig mot alt! Hvis du synes bjeffingen er plagsom, kan det oppleves som om det skjer i enhver situasjon. Likevel er det egentlig aldri tilfellet. Før du kan starte med avlæring av bjeffingen, må du faktisk vite nøyaktig hvorfor og når hunden din bjeffer. Men hvordan finner du ut av det?
- Bruk dagbok
Skriv ned tidspunktet og situasjonen i dagboka. Det kan hende at du oppdager et mønster. Det hjelper deg i det minste med å få innsikt i atferden. - Beskriv bjeffingen
Du kan også forsøke å beskrive hvordan hunden din bjeffer. Stopper den innimellom, eller bjeffer den ustanselig. Er det en skarp lyd, eller heller en mørk lyd? - Les deg opp
Det finnes mye informasjon om hundeatferd og hundekommunikasjon. Jo mer du vet, jo lettere det er å finne den bakenforliggende årsaken. Og det hjelper deg med å løse problemet.
Når du har samlet alle opplysninger, kan du kanskje selv finne årsaken. På denne måten kan du bestemme hvordan du kan avlære bjeffingen. Nedenfor beskriver vi ulike typer bjeffing og hvordan du kan kjenne disse igjen.
Ulike typer bjeffing
Når du hører godt etter når hunden din bjeffer, og følger med på kroppsspråket, kan du finne ut hvorfor den gjør det. Dette hjelper deg med å finne en løsning for den uønskede atferden. Nedenfor finner du en del beskrivelser som kan hjelpe deg med å skille mellom ulike typer bjeffing. Men ta også hensyn til kroppsspråket og situasjonen.
Glad/opphisset
Hvis hunden bjeffer når den er glad, kan du se dette på de entusiastiske bevegelser. Når den bjeffer samtidig, gjør den det som regel mange ganger og i rask rekkefølge etter hverandre. Bjeffet høres lyst ut, og noen ganger piper den innimellom.
Varsling/forsvar/konflikt
Ved en konflikt gir hunden ofte først et varslings- eller forsvarsbjeff. Dette bjeffet er kort og skarpt, og hvis det ikke gir resultat, vil hunden gå over til lav knurring og bjeffing før den faktisk glefser til.
Angst
Angst ses tydelig på kroppsspråket. Når hunden samtidig bjeffer, høres det nesten ut som et skrik, etterfulgt av en serie hysteriske bjeff i en veldig lys tone.
Frustrasjon/stress
Dette ser vi ofte ved separasjonsangst. Bjeffet er vanligvis i en nøytral tone eller litt mørkere enn et vanlig bjeff. Hunden fortsetter å bjeffe inntil situasjonen er over.
Oppmerksomhet/tillært
Hunden din vil ha oppmerksomhet! Den bjeffer et par ganger og venter for å se om den får en reaksjon. Hvis ikke, starter den en nye runde med bjeffing. Tonehøyden er ganske lik den vanlige bjeffingen, altså verken spesielt lys eller mørk.
Lek
Hunden din er entusiastisk og klarer ikke å beherske seg. For eksempel under lek og når du kaster ball. Hunden henter ballen, stiller seg opp foran deg og bjeffer flere ganger høyt og skarpt. Selvsagt ser du på lekeholdningen at den venter spent på til du skal kaste ballen på nytt.
Jakt
Under jakten hyler hunden ofte av opphisselse når den ser byttet sitt. Det er ofte et lyst bjeff, med piping/hyling mellom bjeffene, mens den løper etter byttet sitt.
Smerte
Når en hund opplever akutt smerte, lager den en jamrende lyd. Den kan etterfølges av et angstfullt bjeff som skrekkreaksjon på smerten.
Avvende bjeffingen: skritt for skritt
Avvende bjeffing krever tid og tålmodighet. Det er en del viktige skritt du må ta for å endre atferden. Følg skrittene nedenfor:
- Finn ut hvorfor hunden din bjeffer. Bruk informasjonen ovenfor for å finne ut av dette.
- Se på årsaken. Hvis du kan fjerne årsaken, bør du gjøre det for å bryte vanene. Deretter kan du gradvis gjenintrodusere den, og mens du gjør det, avleder du hunden din (for eksempel med oppdrag eller en lek). Hvis du ikke kan fjerne årsaken. Forsøk da å trene med hunden din for å endre atferden. Da er det viktig at hunden ikke får belønning for bjeffingen, men at den må gjøre seg fortjent til en belønning på andre måter.
- Når hunden din bjeffer, må det ikke belønnes eller gis oppmerksomhet. Belønn hunden din når den er stille. Belønning av ønsket atferd virker lenger og bedre enn straff ved uønsket atferd.
- Utfordre hunden din fysisk (f.eks. ved å jogge med hunden din), men ikke glem det mentale. Når du stimulerer hunden din både mentalt og fysisk, blir den fortere sliten og fornøyd. Da vil den være roligere hjemme, og ikke bli like fristet til å reagere på alt. Mental stimulering er for eksempel sporing, lære nye triks eller egne hundepuslespill. Det styrker båndet med din bestevenn!
Ekstra tips!
I tillegg til ovenstående skrittvise tilnærming, kan tipsene nedenfor hjelpe til med å få hunden din til å slutte å bjeffe eller til å bjeffe mindre.
Tips 1: Kommando “stille” og “bjeff”
Få hunden din til å bjeffe mer? Det er jo ikke det du vil. Likevel kan det være nyttig. Hvis hunden din bjeffer på kommando, kan du også lære den kommandoen “stille”. Slik får du bedre kontroll over situasjonen. Sørg for at det er morsomt for hunden å lyde kommandoen “stille”, ved at du gir den en belønning.
Tips 2: Hjelpeprodukter
Hunden din kan ikke si fra når den ikke føler seg komfortabel. Du kan imidlertid merke det når hunden din viser uønsket atferd, slik som overdreven bjeffing, problemer med å være alene hjemme, angst og stress.
Beaphar CaniComfort®-produktene bidrar til å skape rolige, stressfrie omgivelser. Feromonet som brukes i Beaphar CaniComfort®-produktene er en kopi av morsferomonet til hunden, og kliniske tester har vist at produktet er effektivt når det gjelder å redusere stress og å berolige hunder. Du kan altså gjerne støtte opp om treningen med disse beroligende produktene. De gjør ikke hunden din sløv, og de kan brukes ved siden av andre medisiner.
Tips 3: Hva du IKKE må gjøre
Som nevnt ovenfor anbefaler vi at du bruker positiv bekreftelse (belønning av god atferd). Derfor fraråder vi bruk av et antibjeffehalsbånd. Dette er en form for straff av atferd, uten at det tas hensyn til årsaken eller foranledningen. Det kan faktisk gjøre hunden din ekstra stresset og mer ukomfortabel. Hvis du ikke kommer noen vei, kan du ta kontakt med en atferdsekspert. De har mye kunnskap og erfaring, og de kan på en dyrevennlig måte hjelpe deg med å få hunden din til å slutte å bjeffe.