Flått hos hunder: alt du trenger å vite
Når været blir varmere, er det deilig å ta hunden med ut på tur i naturen eller parken. Men når du kommer hjem fra turen, oppdager du plutselig et rundt småkryp på hunden din. Ved nærmere ettersyn viser det seg å være en flått. Men, hva er en flått egentlig? Hvordan havner den på hunden, og hvilke følger kan det få? I denne artikkelen får du alle svarene!
NB! Denne artikkelen inneholder generell informasjon om flått, oppdagelse av flått og forebygging av flått. Når hunden din har fått flått, bør du også lese fjerning av flått hos hunder.

Hva er en flått?
Flåtten er en edderkoppaktig parasitt som lever på lave planter som gress og busker. De lever av blodet til virveldyr, for eksempel hunder. Voksne flått har åtte bein og består av to deler: hodet og kroppen. I normal tilstand er flåtten kun et par millimeter lang, men i fullsugd tilstand kan kroppen være mer enn 1 centimeter lang. Dette er mulig fordi huden i kroppen er ekstremt tøyelig, slik at flåtten kan innta mye blod. En voksen hunn kan innta hundre ganger sin egen kroppsvekt.
Når det er for kaldt ute, går flåtten i en slags dvale. Da kan de klare seg uten mat i lang tid. I løpet av mars begynner antallet aktive flått å øke, og de er mest aktive om våren. Derfor er det ekstra viktig at du behandler hunden din preventivt og at du jevnlig kontrollerer den for flått.
Flåttyper
Flått kan deles inn i tre hovedtyper: Ixodidae (harde flått), Argasidae (bløte flått) og Nuttallielidea (finnes ikke i Norge). I Norge er skogflått (Ixodus ricinus) mest vanlig. Det er en hard flåttype. Du kan lese mer om dette i artikkelen om flåttyper.
Flåttens livssyklus
Livssyklusen til en (skog)flått varer i 2 –3 år og består av fire stadier: egg, larve, nymfe og voksen. Larver, nymfer og voksne flått faller fra lave vekster ned på forbipasserende dyr, for eksempel en hund. Flåtten oppholder seg et par dager på verten for å ta til seg næring. Etterpå skifter flåtten ham til neste stadium.
Når en voksen hunnflått har sugd seg full med blod, slipper hun seg ned på bakken. Da leter hun etter et varmt og fuktig sted for å legge eggene sine. Det kan dreie seg om tusenvis av egg. Av eggene vokser det frem larver, som kun har seks bein. Larvene drar på jakt etter en vert. Vertene er ofte skogsmus, fugler og pinnsvin. Larvene overfører ikke sykdommer ennå, men de kan bli smittet av dem. Når larven har spist nok, slipper den seg ned på bakken og utvikler seg til en nymfe etter en hvileperiode.
I nymfestadiet oppsøker flåtten på nytt en vert, som regel et middels stort pattedyr. I dette stadiet kan flåtten ha med seg og overføre bl.a. Borrelia-bakterier (som forårsaker Lyme borreliose). Når nymfen har spist seg mett, slipper den seg ned på bakken. Etter en hvileperiode på 3 måneder til 2 år utvikler den seg til en voksen flått. Lengden på hvileperioden er avhengig av temperaturen.
Den voksne flåtten drar også på jakt etter en vert. Det er ofte et litt større dyr, slik som hunden din. Harde flått parer seg på verten, og så snart hunnen har spist seg mett, slipper hun seg ned.
En flått på hunden din
Det er viktig å kontrollere hunden din for flått jevnlig. Minst en gang om dagen når hunden har vært ute.
Når en flått havner på hunden din, vil den lete etter et varmt sted i pelsen. De fester seg helst i armhulene, lysken, magen, ørene og halefestet hos hunden din. De kan også sitte på potene, mellom tærne, på brystet eller i halsen på hunden din. Med andre ord, du bør helst sjekke hele hunden for å forsikre deg om at den ikke har fått flått.
Kjenn over pelsen med fingrene dine for å sjekke etter ujevnheter, og se etter om du ser små, runde dyr. Gjør denne kontrollen til en daglig vane. Hunden din elsker denne typen oppmerksomhet! Vær forsiktig når du sjekker, slik at du ikke ved et uhell trekker ut en flått med hendene.
Når du finner en flått på hunden din, bør du lese artikkelen fjerning av flått hos hunder slik at du kan fjerne den på en trygg måte.
Sykdommer
Flått er kjent for å være bærere av sykdomsfremkallende bakterier som de kan overføre til hunden din. Du kan lese mer om dette i artikkelen Lyme borreliose og andre flåttbittsykdommer hos hunder.
Forebygging
Du vil helst unngå at hunden din får flått. Du kan redusere sannsynligheten for at flåtten biter seg fast i hunden din ved hjelp av visse forebyggende tiltak. Nedenfor forklarer vi noen av disse (eller gå direkte til alle produkter mot flått hos hunder fra Beaphar):
Beskyttende halsbånd
Et spesialhalsbånd kan bidra til å forebygge flått hos hunder. Beaphar BIO halsbåndet inneholder et middel (Neem) som frigis gradvis og som danner et beskyttende lag på hundens hud. Når flått og lopper kommer i berøring med dette naturlige stoffet, faller de fra (avstøtende). Fordelen med et beskyttende halsbånd er at det virker lenger enn dråper, spray eller tabletter.
Pipetter/dråper
Det finnes flere typer pipetter. Du påfører dråpene i nakken (og på ryggen) på hunden for å beskytte den mot flått. Hos Beaphar kan du velge mellom BIO Spot-on og Dimethicare Line-On.
Håndskum, Spray & Sjampo
Fordelen med disse produktene er at de virker umiddelbart. BIO Spray og håndskum og Dimethicare Spray og sjampo virker mot lopper, flått og andre stikkende insekter.
Tablett/pille
Det finnes også tabletter som kan brukes for å beskytte hunden din mot flått. Da sprer det virksomme stoffet seg via blodbanen i stedet for via huden. Det kan være praktisk når hunden din ofte bader. Ulempen er at flåtten (eller loppen) må bite før den kommer i berøring med virkemiddelet. Bittet kan skape irritasjon og flåtten kan overføre bakterier. Tabletter får du via din veterinær.
NB! Beaphar BIO produkter forhindrer ikke 100% mot at flått, lopper og andre stikkende insekter fester seg da det er et avstøtende produkt.